jazz-affischerna

KONSTAFFISCH 2013 Fredrik Bengtsson fb

Charles Unger Experience, Sommarlust. Kristianstad/Åhus Jazzfestival 2012. Av Fredrik Bengtsson.

KONSTAFFISCH 2014 Hanna Klinthage & Fredrik Bengts fb

Det är sedan länge tradition med en konstaffisch i samband med jazzfestivalen. Genom åren har där funnits alltifrån målade konstverk, skulpturer och digitala projiceringar som blivit tryck, till gamla hederliga fotografier.

Men precis som att festivalen förändrats är det mycket som är nytt med årets affisch. Till att börja med är det inte en affisch utan två. Dessutom är de inte gjorda av en kostnär utan är ett samarbete mellan två personer. Fotografen Fredrik Bengtsson och konstnären Hanna Klinthage. Tanken är att affischerna ska få en än mer framträdande roll och att de, precis som årets festival, ska utvecklas och moderniseras.

Om fotografen

Fredrik Bengtsson har sedan några år tillbaka varit en del av traditionen att skapa en konstaffisch åt jazzfestivalen. Han började sin bana på Christian 4e-gymnasiet och har sedan examen börjat studera på Fotoskolan i Gamleby. Han började med att plåta jazzkonserter åt Blue Bird 2009 och det var även så han upptäckte jazzmusiken. Då, 2009, var han ännu nybörjare och fotograferade mest med kameran ställd på automatik. Sedan dess har han utvecklats massor och är nu fullbokad med fotouppdrag. Sedan dess har även jazzmusiken tagit en allt större plats plats hos Fredrik. Han förknippar jazz med en känsla och musikalitet som är unik för just den genren. Det är också det som han vill förmedla med sina bilder. Han vill att de ska kännas levande, som på en livekonsert.

Precis som att jazzen aldrig står stilla gör heller inte heller Fredriks bilder det. Jazzen har utvecklat hans sätt att uttrycka sig med kameran, den rätta känslan måste komma fram och där ska alltid finnas utrymme för improvisation och humor.

LÄS MER och titta på fler av Fredriks fina bilder: www.fredrikbengtssonfoto.se

Om konstnären

Hanna Klinthage är 22 år gammal och kommer ursprungligen från Kristianstad och Åhus. Hon har studerat två terminer illustration på Kingston University i London och till hösten börjar hon på Konstfack med inriktning mot illustration och grafisk design.

Under arbetet med festivalaffischen och samarbetet med Fredrik har hon arbetat utifrån och fritt tolkat ett av Fredriks fotografier. Hon har försökt skapa en slags humoristisk stereotyp med utgångspunkt i sina egna funderingar över vem som är den ”typiska” jazzlyssnaren. Hon menar att jazz, som egentligen är ganska lekfullt och fritt, tyvärr ofta ses som väldigt seriöst.

LÄS MER och titta på Hannas sköna bilder: www.klinthage.blogspot.se

Och så blev det ett möte

Konst ska beröra. Annars är den död. Och direkt, vid första ögonblicket berör dessa båda bilder oss. En säger wow! En sådan vill jag ha i glas och ram hemma. En annan undrar var jazzfestivalens fina tradition med konstaffischer tagit vägen? När vi satte upp affischer i Köpenhamn ville danskarna köpa affischer där och direkt. Andra ögon tycker trumpeten är fin men gubben en nidbild över en jazzdiggare.

Svaret är lika förkrossande som musikens form och uttryck: tiden tog dem och gjorde att förr inte är nu. Andra tankar och attityder kommer och går, fördöms, upphöjs, förändras och är helt enkel olika beroende på vem som ser och hör. Vad som är något att minnas om några, eller fler, år är inget vi vet idag. Några tror sig säkert veta, men det är det enda som är helt säkert, att vi inte vet det.

Njut förfasas och tyck. Jazzen berör, liksom Fredrik och Hannas sköna samspel i årets konstaffisch.

MINNEsblick 140801 SKÖN KVÄLL PÅ KJUGE KULL fb

GUSTAF JANERNÄS och WE FLOAT blåste in Kristianstad/Åhus Jazzfestival inför ett fullsatt Ekologiskt Café på Kjuge Kull under fredagskvällen. Tillströmningen av besökare krävde till och med att extrastolar fick bäras fram av glada festivalfunktionärer och caféägare.

Gustafs val av inblåsning, med Summertime, kunde inte vara mer passande och träffsäker i den varma sommarkvällen. Som många andra spelar han så träffsäkert och väl, men som få andra spelar han dessutom så underbart vackert och berörande.

Efter inblåsningen bjöds det på nya konstellationer där Gustav hoppade med på några nummer i We Float, vilket också blev konceptet för kvällens avslutande nummer.

Att också Lennart Jonsson, som besökt samtliga Jazzfestivaler sedan 1971, tagit sig från Lund till Kjuge Kull var ett gott tecken på att lite också är som det alltid har varit. Och för väl är väl det?

Helt givet ett möte som inte bara gav publiken väldigt mycket njutning, utan även musikerna som var strålande nöjda efter spelningen, som gav oss mycket mersmak. Och den som vill få lite smak av det hela kan alltid ta sig till Kjuge Kulls Ekologiska Café. Det är väl värt en resa.

MINNEsblick 140803 Vacker musik i ljuvliga Linderö fb

Söndagen 3 augusti, 2014, rullade Jazzfestivalens vidare, i sin nya form och färg, till Linderöd och den underbara gamla kyrkan där. Musikerna - Peter Asplund (trumpet, sång) och Claes Crona (piano) fångades av miljön och presenterade underskön musik för en publik näst intill fyllde hela kyrkan. Och väldigt många besökare hade aldrig varit där tidigare, och visste inte ens om att vi hade en 1100-t