jazz-affischerna

Ben Chawes Trio fb

25 augusti, kl. 19.00, Kippers Festvåning

Ben Chawes (vocals, piano), Lars Søberg Andersen (flygelhorn), Michael Strange (drums/percussion).

Ben Chawes är född i Danmark och uppväxt i en musikalisk familj, vilket gjort att han varit omgiven av musik hela livet. Vägen vidare var given, så efter en ”Magna Cum Laude Degree” i piano, vid Berklee College of Music i Boston 1995, tog hans professionella karriär fart. Dock inte med pianot som huvudinstrument. Istället var det som instrumental röst han blev berömd.

Ben Chawes har ett gränsöverskridande koncept där röst/instrument blir ett, där han utvecklat en teknik som innebär att han ”sjunger” som en bas, trummor, slagverk, gitarr, osv osv.Han har blivit prisad för "Outstanding Musicianship" av International Association of Jazz Educators, och var under många år medlem i a cappellagruppen Vox One, som rosades av både publik och kritiker i USA. Att hans röst som basinstrument jämförts med storheter som Larry Graham, Jaco Pastorius, säger en del om att det är högsta nivå på det som levereras.

Åter i Danmark, efter sex år i USA, presenterar Ben Chawes nu ett mer popigt och jazzfunkigt paket. Det är väldigt intimt, med publiken tätt inpå sig I kombination med ett väldigt melodiöst komponerande, och urval av kända låtar, blir det en oemotståndlig show som fängslar alla.

För sin senaste CD, ”Up Close” (2006) fick han fem stjärnor av Ivan Rod i GAFFA med följande ord: "Hov! Hvad skete der lige her? Har Danmark virkelig fostret en pendant til Jamie Cullum? En pendant til Billy Joel? Til Chris Rea? Til Donald Fagen? Det imponerende album "Up Close" kunne tyde på det. 38-årige Benni Chawes kan virkelig meget vel være en Cullum, en Joel, en Rea, en Fagen in spe. Talentet er til det. Fløjlsstemmen, fraseringerne. Materialet og lyden! "Up Close" er vokaljazz/soul/pop af international klasse."