jazz-affischerna

PHG feat. Sofi Hellborg fb

PHG - Pelle Holmberg Group feat. Sofi Hellborg

(Sofi Hellborg - sax, Pelle Holmberg - gitarr, Mathias Thofte - bas, Kim Andersson - keyboard, Frank Nilsson – trummor)

När PHG får besök av saxofonisten och sångerskan Sofi Hellborg blir det explosivt sväng för hela slanten.

Gitarristen Pelle Holmberg är inte bara frontman för sitt eget instrumentala fusion – blues - funkband PHG. Allt som oftast är han upptagen som musiker med andra artister - Lasse Holm, Amy Diamond, Samuel Ljungbladh, Lilie och Susie, Anneli Rydé, Jan Johansen, OscarZia, Nils Landgren, Magnus Carlsson, Anna Book, Erik Segerstedt, Bröderna Rongedal, Linda Bengtzing, Emil Sigfridsson, Jojje Wadenius med flera.

Sofi Hellborg är en svenskjazzmusiker och kompositör. Hon spelar sopransaxofon och sjunger. Efter musikstudier här hemma flyttade drog hon ut i världen för att skaffa sig mer erfarenhet och inspiration. Kamerun, London, Paris är några platser där Sofi bott och levat. Nu är hon dock ”hemma” igen i Lund, vilket gör att vi får uppleva henne tillsammans med PHG.

Och gruppen då? Ja det är inte vilka som helst: Kim Andersson (Keyboards), Mathias Tofte (Bas) samt Frank Nilsson (trummor). Detta blir grymt!

Fredag 26 augusti, 22.00 Kristianstad KulturKvarter, Lilla Salen

Badortsbandet fb

Badortsbandet

Malin Öst - sång, Calle Sterner - fiol, sång, Tommy Svensson - gitarr, sång, Pelle Fredriksson - bas.

Badortsbandet är som namnet antyder från kommunens främsta, och världens bästa, strandort - Åhus.

Bandet består av ett gäng väl erfarna musikanter som spelar svängigt, folkligt och en härligt skön musik. Det öser guldkorn ur ”The great american song book”, vår svenska låtskatt och blandar upp sitt paket med klassisk folk-, dans- och musikalmusik.

Den något ovanliga sättningen, utan trummor, men med fiol, gör att det blir en annan ”ton” över det hela, ett annorlunda drivande sväng och charm än många andra band i samma genre. Musik att njuta av och trivas tillsammans till alltså. ”Feel good” helt enkelt!

Lördag 27 aug, ca 16.30 Gamlegårdsparken, på Gamlegårdens Kulturdag.

Cleo fb

Foto: Isabelle Minou

Foto: Isabelle Minou

Cleo

Med dryga 10 år på hiphop-scenen är Cleo den svenska rappens mamma. Att samarbeta mera, med andra och varandra, för förändring. Det budskapet står ut som något helt unikt för rapparen, låtskrivaren och artisten Cleo.

Hon lever också som hon lär. Musikaliskt har hon t.ex. samarbetat med sångerskan Kristin Amparo, reggaeartisten Syster Sol, gruppen Looptroop Rockers, rapparen Linda Pira och Norrlandsoperans symfoniorkester. Dessutom har Cleo varit med i KWAAI, ett stort utbyte mellan svensk och sydafrikansk hiphop.

Och när hon uppträder själv räds hon inte för att sätta ord på vad hon sett och upplevt. Det är raka sanningar som inte alltid är så bekväma att höra, framför allt inte för maktens män. Däremot inspirerar Cleo mängder av människor att engagera sig mot orättvisor och mot sexuellt våld.

Lördag 27 augusti Gamlegården, 19.00

Go Blues fb

Go Blues

(Björn Bengtsson - sång, bas, Anders Wellander - sång, gitarr, Peter Sonnsjö - sång, gitarr, klaviatur, Lars Pettersson – sång, trummor)

Go Blues bildades i mitten av 2012 av fyra välmeriterade musiker från Kristianstad. Namnet syftar på passionen för blues som legat och grott sedan slutet av 1960-talet. De fyra ”grabbarna” i bandet har under de ca 50 år, som passerat sedan dess, spelat i många olika grupper och sammanhang, ibland tillsammans och ibland i konkurrerande band - Kristianstads Storband, The Howlers, Carpet Baggers, En Trappa Upp, Blue & Yellow, Joe Riller Bluesband, Right On, Laxton Band, Smen’s Baglomma, och Cross Borders.

Känslan och bluesen finns förankrad djupt – så bara njut!

Fredag 26 augusti, 20.30, Kristianstad KulturKvarter, Lilla Salen

Ore Island Penitentiary Band fb

Ore Island Penitentiary Band

Line Up: Michael ”King of Strings) Everbring (gitarr), Lupus ”The Howler” Nensén (sång, gitarr), Carl ”The Bass Emperor” Svensson (kontrabas), Gustaf ”Hight Priest of Rythm” Johansson (trummor), Jonatan ”Keymaster” Sersam (piano, munspel)

Från de läskigaste trakterna i Malmö kommer detta otvättade bluesband. Vi pratar voodo-ritualer, där de besatta medlemmarna pumpar ut ylande, primitiv, medryckande blues. OM du vågar lyssna!

Fredag 26 augusti, 19.30. Kristianstad KulturKvarter, Lilla Salen

South Side Tales fb

Sven blir bara bättre och bättre, även om bilden är den samma....

Sven blir bara bättre och bättre, även om bilden är den samma....

Sven Wickströms South Side Tales

(Sven Wickström - gitarr, sång, Oskar Wickström - bas, Håkan Palm - orgel, piano, Oskar Appelgren - sax, Lucas Jeppsson – trummor)

South Side Tales var ruggigt bra redan vid fjorårets festival. Eftersom det inte bara var vi arrangörer som tyckte det, utan också en entusiastisk publik var det lätt att upprepa denna succé. Och tro det eller ej, i år är de ännu bättre. När kärleken får råda blir det så. Så älska mer!

Bandet har sina rötter i Sven Wickström Blues Band, som ledde de legendariska bluesjammen på Kippers 2006-2010, och dessutom gjorde ett bejublat framträdande redan på Kristianstad Jazzfestival 2010.

Sven, som först hette Olsson innan Wickström, heter numera både Olsson och Wickström beroende på vem och hur officiellt du frågar. I sin musikaliska gärning är han inte heller samma. Han är så mycket bättre. Kanske beror det på kärleken, kanske på att bandet förstärkts med både blås och groove. Kanske både och.  Givet är att de unga grabbarna i ”South Side Tales”, trimmar bandledaren till nya storverk. Kom och hör själv! Musiken denna kväll på Kippers är dessutom helt gratis. Så du får en slant över till god mat och dryck - även den tillhör det bästa som går att uppbringa, så passa på och kom tidigt!

Lördag 27 augusti Kippers Innergård/Harrys Bar, 22.00

The Bart Snyder Project fb

Bart & Snyder

Bart & Snyder

Mattias Welin Duo AKA "The Bart Snyder Project"

(Mattias Welin - elbas, Stefan Lamme – percussion)

Mattias Welin Duo, eller " The Bart Snyder Project", som de kallar sig, består av Mattias Welin – elbas och Stefan Lamme – percussion. De är latinjazz när den är som bäst! Så kanske finns det flera skäl att ta med sig danseskorna till Kippers Innergård/Harrys Bar på lördag.

Lördag 27 augusti Kippers Innergård/Harrys Bar, 21.00

Ukelelegruppen fb

Ukelelegruppen

Ukulele, som ser ut som en liten gitarr, spelas mest i Portugal och på Hawaai. För den äldre generationen är kopplingen kanske mest till ”Flygmalajen” Georg Formby, som var en uppskattad och glad engelsk skådespelare och musiker.

Musiken är alltid svängig och glad. På lördag spelar Kristianstads egen Ukelelegrupp på fem stycken ukelele samtidigt, vilket ger en helt speciell upplevelse. Kom och njut!

P.S. Ordet ukulele betyder ungefär "hoppande loppa".

Lördag 27 augusti Gamlegården, ca 15.15